Faalangst 

Wat is faalangst eigenlijk en hoe is het te voorkomen?
Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg.

Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.

Er zijn twee soorten angst:
angst als toestand.
angst als karaktereigenschap.

Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. Je bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst.

Als je last hebt van faalangst voor het rijexamen, zak je vaak keer op keer voor het rijexamen terwijl je in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.

Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap.
In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

Speciaal rijexamen ontwikkeld

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen die in het reguliere onderwijs zakt voor het afsluitende examen lijdt aan faalangst.

Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen.

De overheid vindt dat teveel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen.

Wanneer heb je faalangst voor het rijexamen?

Bijna iedereen is zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is normaal. Het kan je juist stimuleren om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig. Maar dat hoeft geen faalangst te zijn.

We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die je tijdens je rijlessen nooit maakte.

Er is geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Of omdat je geen klik had met je rij-instructeur.

Jouw instructeur is gecertificeerd in rij-en faalangst en is opgeleid door De Connick Traffic Managment te Lelystad.

Voorkom angst.
Voorkomen is beter dan genezen. Kijk daarom eens op www.faalangst.nl om je te verdiepen in angst voor het rijexamen. Het is de moeite waard.

Rijschool Compleet
Social Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 285 beoordelingen

Door de website te blijven gebruiken bent u akkoord met ons privacy- en cookiebeleid