Caravan

Vele maanden per jaar staat de caravan ‘op stal’. De rest van de tijd hangt hij achter de auto op weg naar een vakantiebestemming. Bestuurders die zo nu en dan met een caravan rijden, toeren er veelal onvoorbereid honderden kilometers op los. 

Maar het rijden met een caravan is echter niet zo eenvoudig. De auto gaat zich anders gedragen, het gewicht is anders en het remmen ook. Daarnaast vergen parkeren en achteruitrijden ook de nodige oefening. Vaak is er maar nèt genoeg ruimte om de caravan op z’n plek te krijgen.

Onze caravantraining geven wij bij voorkeur met de eigen auto – caravan combinatie. Op die manier gaat er geen kostbare tijd verloren met het wennen aan het rijden in een vreemde auto. Bovendien willen wij de realiteit zoveel mogelijk nastreven. En wat is realistischer dan rijden in je eigen auto met je eigen caravan?

De caravantraining wordt gegeven door een instructeur die speciaal is opgeleid om deze cursus te mogen geven. Tevens is hij opgeleid voor het B – E rijbewijs. Deze kennis wordt ook toegepast bij het geven van deze caravantraining.

De caravantraining duurt 3 uur en bestaat uit een theoriegedeelte waarbij de basisbeginselen worden doorgenomen, tot het veilig wegrijden met de caravan. We geven ondermeer nuttige tips over het belang van het juist beladen van de caravan, het belang van stabiliteit en het gebruik van spiegels.

Na het theoriegedeelte gaan we met de combinatie de weg op, waar je leert wat de juiste rijstijl is van het rijden met een caravan. Er moet bijvoorbeeld nòg beter geluisterd worden naar de motor van de auto, zodat op tijd geschakeld wordt. Daarnaast moeten bochten op een andere wijze genomen worden, omdat de caravan anders in de berm achterblijft of gevaar veroorzaakt voor overige weggebruikers. En wat te denken van de bijzondere verrichtingen zoals bochtje achteruit en recht achteruitrijden? Zelfs ervaren caravanrijders kunnen baat hebben bij onze caravantraining.

Wij kunnen je toch nèt die laatste fijne kneepjes van het vak leren, zodat je straks met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan. Geen gestuntel op de camping om de caravan op de juiste plek te krijgen of een kokende motor op de autosnelweg, omdat de motor is overbelast!

Inleiding: Jouw caravan is een kostbaar bezit waar je lang plezier van wilt hebben. Het rijden en met name het manoeuvreren is niet altijd eenvoudig. Goed kunnen manoeuvreren betekent zeker van jezelf zijn, minder kans op beschadigingen en dus ook méér genieten van de caravan! Beter omgaan met je eigen caravan leer je op de halfdaagse caravantraining. Je volgt de training dan ook met je eigen auto en caravan. De volgende onderwerpen komen in de training aan bod:

Technische eigenschappen van auto en caravan: Het rijgedrag van uw caravan wordt beïnvloed door de caravan, door de belading en door de auto die ervoor staat. Daarom begint de training met een analyse van de eigen auto-caravancombinatie. Je leert over de eigenschappen van uw auto en caravan en over de invloed op het rijgedrag.

De juiste aankoppeling: Een caravan moet goed aan de trekauto zitten, rekening houdend met de wettelijke regels en uiterst belangrijke veiligheidsvoorschriften. We staan uitvoerig stil en praten over de juiste kogeldruk, over stabilisatoren en relatie tot ABS enz.

Juiste belading een vereiste: Het rijgedrag wordt beïnvloed door een goede gewichtsverdeling, goede schokdempers en een juiste bandenspanning. Het juist beladen van de caravan komt bij de training ter sprake.

Leren manoeuvreren: Caravan rijden gaat vooral om vooruit kijken! Ver vooruit kijken voorkomt verkeerd rijden, vast rijden en moeten omdraaien als dat nog kan tenminste! Als simpel omdraaien niet lukt moet je achteruit rijden, insteken en keren. Je maakt het jezelf makkelijk met een aantal oefeningen en trucs die je op onze training leert. De oefeningen zijn o.a:

  • Recht achteruit rijden
  • Rechterbochten achteruit rijden
  • Linkerbochten achteruit rijden
  • Garage insteek

Met de juiste spiegel afstelling en goed kijken ben je er echter nog niet. Op de training leer je dat er meer bij komt kijken.

Handige tips voor rijden in het verkeer: Tijdens deze training besteden we ook aandacht aan tips om met de caravan veilig door het verkeer te sturen. Daar zijn we tenslotte een rijschool voor! Hoe om te gaan met windstoten, files, vrachtwagens, hellingen, aquaplaning, spoorvorming, meerdere rijstroken en met de juiste snelheden.

Caravan rijden is teamwork: ‘Caravannen’ is plezier voor twee. Tijdens het rijden en manoeuvreren kan de passagier een belangrijke rol vervullen. Tijdens deze training leert een passagier hoe je als ‘kijkhulp’ de bestuurder de juiste aanwijzingen kunt geven. Kom daarom sámen naar de training!

Rijschool Compleet
Social Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 285 beoordelingen

Door de website te blijven gebruiken bent u akkoord met ons privacy- en cookiebeleid