2todrive

Jongeren die geboren zijn op of na 1 november 1994 mogen meedoen aan het 2toDrive experiment. Dit betekent dat ze op 17 jarige leeftijd mogen afrijden bij het CBR. Jongeren die op hun 17e hun praktijk examen succesvol afronden mogen tot aan hun 18e onder begeleiding van een andere rijbewijshouder de weg op.

Als je al 17 jaar bent dan mag je alvast je theorie examen afleggen. Vervolgens mag je praktijklessen nemen en een tussentijdse toets afleggen. Een praktijkexamen is in dit geval pas mogelijk na je 18e verjaardag. Deelnemers aan 2toDrive kunnen op 16.5 jarige leeftijd een tussentijdse toets afleggen.

Begeleiderspas

Als je voor je 18e je rijbewijs haalt via het 2toDrive experiment, dan mag je de weg op onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. De begeleider mag een van je ouders of vrienden zijn.

Voorwaarde is wel dat de begeleider in kwestie minimaal 5 jaar in het bezit is van een rijbewijs B. Tevens moet de persoon minimaal 27 jaar oud zijn en mag deze geen strafrechtelijke voordelingen hebben gehad. Alle voorwaarden kun je hier vinden.

Het beste is om een begeleiderspas ruim twee weken voor CBR-praktijk examen aan te vragen. Dit duurt gemiddeld tien werkdagen. Zolang de begeleiderspas niet is afgegeven, ongeacht of de beginnende bestuurder zijn praktijkexamen met succes heeft gehaald, zal de gemeente geen rijbewijs verstrekken aan de nieuwe jonge bestuurder.

Wie als begeleider?

Indien een bevoegd rijinstructeur als begeleider wil optreden, dan zal deze ook op de begeleiderspas vermeld moeten staan. Verder zijn jongeren zelf verantwoordelijk voor de begeleider. Als je een begeleider hebt die onder invloed van alcohol of drugs de begeleiding uitvoert dan kan er een straf opgelegd worden. De straf is een boete van 100 euro, ook in het geval je zonder begeleiding de weg op gaat. Tevens zal het rijbewijs door de politie ingenomen worden en ongeldig worden verklaard door het CBR. Na je 18e verjaardag moet je dan opnieuw een theorie- en praktijkexamen afleggen om het rijbewijs weer te behalen.

Waarom 2toDrive?

Het 2toDrive experiment is op 1 november 2011 gestart door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu op basis van eerdere testen in het buitenland. Daaruit is gebleken dat jongeren die deelnemen aan het 2toDrive programma, aanzienlijk minder brokken maken op de weg na het behalen van hun rijbewijs.

In 2015 zal de proef Begeleid Rijden tussentijds worden geëvalueerd. Bij succes kan 2toDrive definitief worden ingevoerd. Voor meer informatie zie ook www.2todrive.nl

Social Rating
4.9
Gebaseerd op 277 recensies
js_loader

Door de website te blijven gebruiken bent u akkoord met ons privacy- en cookiebeleid